Često postvljena pitanja

  • Kako močno se WPC decking segreje na soncu?
  • Ali se lahko WPC postavi v prostor savne?
  • Kakšna mora biti podlaga za polaganje WPC tal / terase?
  • Kako močno barva WPC-a zbledi na soncu?
  • Kakšna je minimalna višina gotovih decking talnih oblog?
  • Kakšno obremenitev prenese decking?
  • Kakšna je teža deckinga?

Predvsem je potrebno omeniti, da v času poletja vsi materiali izpostavljeni soncu absorbirajo toploto is se segrevajo. Ravno tako se tudi WPC decking segreva odvisno od zunanje temperature in trajanja direktne izpostavljenosti soncu.

Konkretno, WPC se segreva bolj kot les in manj kot kovina.

Barva deckinga in sestava sta vsekakor dejavnika, ki vplivata na segrevanje, ker temnejše barve bolj absorbirajo toploto kot svetlejše barve.

V kolikor se do sedaj niste srečali z WPC materialom, lahko pridete k nam po vzorec za testiranje.

Lahko, WPC material je odporen na temperaturo in vlago, ki nastaja v savnah.

WPC decking se lahko polaga na skoraj vsako podlago, betonsko, zemeljsko, kamnito (gramozno), PVC in TPO izolacije in podobno.

Sistemi s pritrdilnimi nosilnimi tramovi in podstavki za izravnavanje, omogočajo različne sisteme polaganja na katero koli podlago. Brez obveznosti nam pošljite skico in opis prostora v katerega bi želeli položiti WPC, mi vam bomo pa predlagali najučinkovitejšo opcijo.

Barva WPC-a zbledi na soncu od 5% do maksimalno 10%  u prvih 3-6 mesecih izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi. Po tem je barva obstojna.

Minimalna višina decking talnih oblog je 47 mm če se uporablja aluminijska pritrdilna konstrukcija (20 mm debeline) in WPC Select, Premium deska (20 mm debeline) ali naravni les (20 mm debeline). Ostalih 7 mm gre za podložno gumo (4 mm) ter kovinsko sponko (3 mm).

Standardna višina WPC deckinga, z WPC pritrdilno konstrukcijo, postavljeno na trdno ravno podlago (beton, glazura, stara keramika in podobno.) je 61 mm. Podložna guma 4 mm + WPC pritrdilna konstrukcija 30 mm + kovinska spojka 3 mm + WPC deska 24 mm

Tehnične načrte in preseke različnih sistemov montaže lahko najdete na https://decking.si/specifikacije

Obremenitve, ki jih prenese decking, s pritrdilno konstrukcijo pri maksimalni osni razdalji 350 mm, znaša 500 kg/m2 porazdeljene teže.

Teža WPC desk po kvadratnem metru znaša:
WPC Standard: 14,29 kg/m2
WPC Premium: 22,86 kg/m2
WPC Perfect CO-EX: 17,86 kg/m2

Teža gotovih WPC tal vključno s podložnimi gumami, WPC pritrdilno konstrukcijo, kovinskimi spojkami in vijaki, znaša:
WPC Standard: 18,9 kg/m2
WPC Premium: 27,5 kg/m2
WPC Perfect CO-EX: 22,5 kg/m2